сряда, 25 май 2011 г.

Къде се крие бирата

Всеки обича бира. ФАКТ! Затова човек търси ценната напитка къде ли не. Освен обаче в магазина и в бара, вкусното пиво се спотайва на много други абстрактни места. Родният български език е пълен с бира. Не ми вярвате? Ай да видим...

Явно народа доста е обичал бирата. Така де. Щом има толкова ключови думи, в които бирата е играе главна рола, значи любовта към пивото не може да се отрече.

Ето и няколко думички, а вие си правете изводите.

НаБИРАм - набирам персонал, набирам се на лоста, набирам телефон и т.н. Думичката има много значение и само един скрит смисъл. Като кажеш "Отивам да набирам персонал за ресторанта", ти скрито спотеляш "Отивам да набирам персонал за ресторанта"  


ПриБИРАм - ето... то е показателно! Прибирам се, демек отивам там където е бирата ПРИ-БИРА-м. Схващаш, нали?


ЗаБИРАм - това е един глагол, които най-чесдто може да го срещнете в разговор между двама селяни. И все пак... бирата е там! Думата като цяло означава да взема някой. Примерно "отивам да забера Митко с колата" това ще рече "отивам да взема Митко с колата", капиш? Таа... по темата. Като казваш, че отиваш да забираш някой, значи скрито отиваш да вземеш бира. Все пак думата е ЗА-БИРА-м.

НепоБИРАм - тук скритият смисъл е много як. Някой като те пита "Къде бе, на кафе ли?", ти само му отговаряш "НЕПОБИРАМ!" и готово. С тази дума ти му казваш "НЕ-ПО-БИРА-м", това ще рече, че НЕ отиваш на кафе, ами на ПО БИРА. Добро, а?

ОБИРАм - дали ще е банка, магазин, или ще е ония лаф "обирам ларвите" - няма значение. Ако ситуацията е такава, че крадеш от банка, то думата "обирам" се използва, защото ти правиш всичко това за БИРАТА! ОООО-БИРА-м, нали? Ти я боготвориш и заради нея извършваш това твое действие. Ясно ти е.

За повече точно сега не мога да се сетя, но някой ден ще ви споделя още някоя друга думичка. Ай едно наздраве за бирата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар